Wednesday 5 February 2020

Å leve miljøvennlig i Norge 2020

Å leve miljøvennlig i Norge i 2020 er ikke bare enkelt. Kjøpepress, kroppspress og tidspress oppleves av mange og ikke minst presset om å fremstå som vellykket. Det er veldig mye man skal ta hensyn til, og det er ikke alltid like lett å vite hva som er å leve miljøvennlig. Men hvem vi er, baserer seg på valgene vi gjør igjennom livet. Hver dag gjør vi utallige valg, så vi må sørge for at vi tar klima og miljø inn i valgene våre.

I et radioprogram forleden hørte jeg at det er begrenset antall valg vi kan ta i løpet av en dag før det blir for slitsomt for hjernen vår. Det er derfor vi ofte gjør som vi bruker og har vaner. Dette hørtes fornuftig ut, for om man skal gjøre valg hele tiden ville man blitt veldig sliten og ting ville tatt veldig lang tid. Når dette overføres til det å leve miljøvennlig, betyr det at vi må lage oss nye vaner. Vi må begynne med å ta miljøvennlige valg, for deretter å gjøre det samme valget mange nok ganger til at det blir en vane. For å endre livene våre fra å ikke være miljøvennlige til å være det, må vi stille spørsmålstegn ved de valgene vi allerede har tatt og vanene som er innarbeidet.

Jeg har ikke tro på noen helomvendig over natta for dette skal være en varig endring til noe bedre. Gjør man for mye på en gang, tror jeg det kan virke vanskeligere enn det er. Derfor vil jeg oppfordre alle som ønsker å være mer miljøvennlig, om å ta ett skritt av gangen.

Da vi fikk barn visste jeg at det i seg selv ikke er et miljøvennlig valg, og tro meg, jeg fikk også høre dette fra klimaskeptikere. Men når man får barn, er det en gylden mulighet til å innarbeide nye vaner siden man ikke har noen ifra før. Man starter med blanke ark=)
Noe av det vi valgte, var å begynne med tøybleier og å bruke klut istedenfor våtservietter. Ingen i min omganskrets hadde tatt det samme valget og jeg fremstår nok som litt rar for dem. Hvorfor vil jeg velge tøybleier når det er så enkelt med engangs? Er det ikke mye jobb? Når jeg har gjort valg med bakgrunn i at det er bra for miljøet, opplever jeg ofte at det har andre positive sider med seg også. Slik var det også med tøybleier. I tillegg til å være miljøvennlig, har det mange andre positive sider med seg feks er det både billigere og bedre for rompa til babyen, også har jeg har lært mye nytt. Når det gjelder at det er mye jobb, så nei. Det er litt jobb, men ikke mye. Før jeg tok valget, minnet jeg meg selv på hvordan de hadde det før: ingen vaskemaskin.

Bruk av tøybleier gjenspeiler på mange måter de samme spørsmålene som stilles angående andre endringer vi må gjøre i livene våre for å bli mer miljøvennlige;
Ja, det kan bli mer tungvindt. Ja, det kan ta mer tid. Men det kan også være koselig og en berikelse i livet. Gi mestringsfølelse. Gi tilhørighet. Reisen er selve opplevelsen.Vi har tid til å leve miljøvennlig for noe annet er ikke bærekraftig!