Sunday 1 September 2019

Den mediastyrte politikken



Som representant for Venstre i Sunndal, blir jeg ofte konfrontert med utsagn og politikk fremmet i hovedstaden. Ofte er det snakk om små og sære saker. Hvorfor er det dette politikerne velger å fronte, har jeg spurt meg selv. For Venstre har jo så mye god politikk som fortjener oppmerksomhet og fokus. Har jeg stilt meg selv feil spørsmål? Er det media som velger å fokusere, trykke, spørre og gjøre større de sakene som gir mest klikk? Mest mulig krangling. Steilest mulige fronter. Intriger innad i partiene. De mest liberale standpunktene. Alt dette er mer interessant enn at Venstre ønsker bedre vilkår for små- og mellomstore bedrifter og en god oppvekst for barna i Norge
Heldigvis får jeg som medlem i Venstre god informasjon om det som har blitt vedtatt utover det som kommer frem i media. Jeg får høre om hva vi får til ved å sitte i regjering. (Og som de fleste som har vært i et forhold vet; det dreier seg om en balanse mellom å gi og ta og evnen til å finne gode kompromiss.) Takket være denne gode informasjonen, har jeg fortsatt tro på Venstre. Et parti som har gjort en forskjell i politikken innenfor klima- og miljø og som også er sosialliberalt. Begge disse verdiene er viktige for meg, og det er kun i partiet Venstre jeg får det liberale. Et sterkt lokaldemokrati og et land der man har tro på menneskers evne til å ta ansvar for egne liv.
Men nå er det jo ikke Stortingsvalg i år, og forskere mener at alt fokus media gir til nasjonale kamper og intriger kan påvirke valgdeltakelsen negativt. Ja, for det er jo ikke de som er på valg denne gangen. Hvorfor har de ikke gitt plass til fylkesvalget? Man kan undre seg over det manglende fokuset på fylkesvalget som ansvarlig for videregående opplæring og kollektivtrafikken. Dette hører man nesten ikke om, og mange går nok til urnene uten å vite forskjellene mellom partiene på fylkesnivå.
Det at media i stor grad styrer hvilken informasjon vi til enhver tid mottar, setter høyere krav til oss som velgere. Vi må bli enda flinkere til å faktisk sette oss inn i programmene og ikke minst verdiene til de enkelte parti. For en ting er saker som er aktuelle i dag, men i løpet av fire år vil det dukke opp saker som ikke står i noe program. På hvilket grunnlag ønsker vi at politikerne skal gjøre sine vurderinger? Og hva vil vi at de skal prioritere?
Prioritering er et viktig stikkord når man skal gjøre et valg. For både media og personer/grupper på sosiale media er veldig flinke til å sette agendaen på enkeltsaker. Folk lar seg rive med, og det virker som om man vil være lykkelig om man kun fikk gjennomslag for den ene saken. Som politikere får vi også høre «Om dere bare hadde gitt meg dette, skulle jeg stemt på dere» eller «Partiet som er for denne saken, skal få min stemme». Da lurer jeg på; Er det virkelig det samme for deg hvordan resten av kommunen styres? Politikerne som velges skal sitte i fire år og skal avgjøre mange saker på vegne av velgerne. Selvfølgelig skal man ikke se bort fra enkeltsaker, men de må være en del av det større bildet.
Hvordan er det med lokal presse? Stiller de kritiske spørsmål til vedtatt politikk? Er de partinøytrale når de skriver sine saker? Gis det like stor plass og oppmerksomhet til alle partier? Sunndal Venstre har dessverre ikke lokalpressa på speed dial, så derfor kommer dette innlegget på min blogg istedenfor. Jeg har en oppfordring til alle nå en uke før valget: Prøv å vær kritisk til det du leser i avisa og still deg selv spørsmålet: Er det media som skal bestemme hva jeg skal mene og hvilken informasjon jeg skal få? Det er en uke igjen til valget, og det er fortsatt tid til å lese partiprogram, snakke med representantene og finne ut hvilke verdier partiene står for. Jeg ønsker dere alle et godt og selvstendig valg!